Znamo tko je najbolji mladi mehaničar 2022. u Hrvatskoj!

Prošlog vikenda završeno je 1. državno Young Car Mechanic natjecanje pod pokroviteljstvom Inter Cars Hrvatske. Osam učenika natjecalo se za titulu najboljeg mladog mehaničara 2022. godine u Hrvatskoj. Tko je pobjednik i što mu ova pobjeda donosi provjerite u nastavku.


Po prvi put u Hrvatskoj

Ovo je prvo izdanje natjecanja Young Car Mechanic u Hrvatskoj. Riječ je o inicijativi koja je u pojedinim zemljama Inter Carsa obavezno uvrštena u kalendar događaja u industriji i svake godine privlači mlade stručnjake za popravak vozila kako bi se natjecali za titulu najboljeg mladog mehaničara u zemlji, a kasnije i u Europi!

Slogan “Zajedno stvaramo, podržavamo i isporučujemo” iznimno nam je blizak. Natjecanje Young Car Mechanic je potvrda tome. Zajedno s našim dobavljačima, vodećim tvrtkama iz automobilske industrije, podržavamo mlade mehaničare u razvoju njihove strasti i ostvarivanju vlastitih snova. 

Najbolji u zemlji!

Titulom ovogodišnjeg najboljeg mladog mehaničara 2022. godine okitio se Jan Makarun pod mentorstvom gđe. Julije Lesjak! Pobjednički tandem dolazi nam iz Elektrostrojarske obrtničke škole iz Zagreba i on će predstavljati Hrvatsku na Međunarodnom finalu u Mađarskoj. Drugo mjesto osigurao je Viktor Beligoj, predstavnik Industrijsko-obrtničke škole iz Nove Gradiške, sa samo jednim bodom manje, a na trećem mjestu našao se David Magličić, također predstavnik Elektrostrojarske obrtničke škole iz Zagreba, s istim brojem bodova kao i drugoplasirani Viktor, no slabije vrijeme koštalo ga je lošijeg plasmana. Koliko je sam situacija na vrhu bila napeta, svjedoči nam i 4. mjesto na kojem se našao Ivan Šobak iz srednje škole Konjščina, sa samo jednim bodom manje od drugoplasiranog.

„Jako sam uzbuđen što sam uspio pobijediti. Za mene je to velika nagrada, ali i velika prilika. Vjerujem da će pobjeda na državnom natjecanju imati ogroman utjecaj na razvoj karijere. Učinit ću sve što je u mojoj moći da dostojanstveno predstavljam našu zemlju na međunarodnom finalu“, rekao je Jan Makarun, najbolji mladi mehaničar 2022. godine u Hrvatskoj.

„Vrlo je važno da mladi ljudi mogu njegovati svoje strasti i razvijati vještine. Inter Cars to savršeno razumije i podržava nas u našem svakodnevnom radu kako bismo studentima pomogli u razvoju njihove karijere i profesije. Kako će naša industrija izgledati u velikoj mjeri ovisi o tome kako ćemo se brinuti o tim mladim ljudima“, bile su samo neke od riječi od mentora učenika. 

Potpora jakih partnera

Organizacija cijelog natjecanja nije bila moguća bez podrške naših partnera koji, poput Inter Carsa, brinu o razvoju mladih u automobilskom sektoru. I tako su strateški nalazi nacionalnog finala: Bosch, Shell, Continental, FEBI, Man + Hummel, Meyle, Schaeffler te ZF Aftermarket.

Natjecanje

Young Car Mechanic je međunarodno natjecanje mladih mehaničara i mehatroničara, polaznika srednjih strukovnih škola. Glavni je cilj promicanje pozitivne slike među mladima u struci mehaničara automobila, razmjene iskustava i metoda učenja te pronalaženje mladih talenata u području mehanike i usluge automobila.

Samo natjecanje započelo je prvim krugom natjecanja putem YCM online platforme za testiranje, održanim 09.ožujka, kojem je pristupilo nešto manje od 150 učenika iz čitave Hrvatske, nakon čega nam je uslijedio drugi krug, održan 06. travnja, također preko YCM online platforme za testiranje. Rezultat obaju testiranja bio je 8 finalista koji su odmjerili svoje praktično znanje i vještine odmjerili na velikom državnom Young Car Mechanic finalu, održanom od 14.-15.05.2022.

Državno finale

Sâmo državno finale održano je u dva dana, pri čem su učenici tijekom prvog dana zadatke rješavali na 5, a drugog dana na 3 modula. Samom početku natjecanja prethodio je uvodni dio u kojem su partneri natjecanja ukratko predstavili svoj brend i radni zadatak, te poželjeli svima sreću. Osim naših partnera dobavljača, uvodnu riječ održali su kratko i g. Petar Kovač iz Auto Hrvatske te g. Mirko Rugle, CEO Inter Cars Hrvatska. 

Nakon predstavljanja uslijedilo je kratko predavanje o zaštiti na radu te lagano spuštanje prema prostoru autoservisa, gdje su se natjecatelji dodatno upoznali s onim što ih čeka u oba dana natjecanja. Tijekom obaju dana mladići su marljivo i studiozno rješavali svoje zadatke, pokazujući zavidnu razinu znanja i iskustva, slušajući savjete svojih ispitivača koji su uživali tijekom rada s ovim mladim stručnjacima.

Kruna čitavog finalnog eventa bila je svečana gala večera na kojoj je održano proglašenje ukupnog poretka kao i pobjednika cjelokupnog natjecanja. Osim navedenih individualnih nagrada za prva tri mjesta, vrijedi napomenuti kako su Jan Makarun i David Magličić za svoju školu osigurali Inter Cars vaučere ukupne vrijednosti od 14.000 kn, kao i Viktor Beligoj 6.000 kn za svoju školu u Novoj Gradiški. 

Vjerujemo da je Young Car Mechanic natjecanje mnogim sudionicima proširilo horizonte, donijelo nova znanja, iskustva, kontakte s dobavljačima te ih tako pripremilo za njihov daljnji razvoj u karijeri, a samog finalista i za Međunarodno finale koje će se održati od 24.-26. lipnja 2022. u Győru, u Mađarskoj.

Kako je to izgledalo tijekom oba dana natjecanja, možete provjeriti u našoj YCM galeriji.