YOUNG CAR MECHANIC ​​2021 - finale Međunarodnog natjecanja

Sedam najboljih mladih mehaničara iz sedam različitih europskih zemalja borilo se 21. i 22. kolovoza prošle godine za YCM 2021 titulu. Bila su to dva dana puna natjecanja, emocija, ali i međusobnog poštovanja i prijateljstva. Tko se pokazao najboljim i koje promjene čekaju ovo natjecanje?


Završeno je 4. izdanje međunarodnog natjecanja Young Car Mechanic. Riječ je o projektu koji je nastao kako bi podržao mlade mehaničare i pomogao im da uđu u stvarnost rada u automobilskoj industriji. Ukupno je u prošlogodišnjim kvalifikacijama sudjelovalo preko 3000 učenika iz preko 250 škola. U finalu smo se mogli diviti 7 najboljih, koji su već u državnom finalu pokazali veliko umijeće, znanje i zalaganje. Čisti je užitak moći se diviti njihovoj učinkovitosti dok rade uživo - izjavio je Sebastian Baber, voditelj obuke u Inter Cars SA.

Učenici iz Bugarske, Estonije, Litve, Latvije, Ukrajine, Poljske i Mađarske sudjelovali su na međunarodnom finalu mladih automehaničara, koje je ponovno održano u Inter Cars trening centru u Czułków Polskom. Tijekom dva dana trebali su odraditi 10 praktičnih zadataka koje je pripremio organizator u suradnji s partnerima događaja. Morali su, između ostalog, izvršiti dijagnostiku i popravak modernog dizel motora, promijeniti ulje i zupčasti remen, prilagoditi sustav obrade ispušnih plinova, te pravilno dijagnosticirati i zamijeniti brtvu glave.

Zadovoljstvo mi je gledati ovo natjecanje od samog početka i vidim kako se mijenja i razvija. Iz godine u godinu raste razina vještina polaznika, a organizatori stječu iskustvo u njegovoj pripremi i vođenju, tako da ne vidim drugu mogućnost da projekt za godinu dana ne bude na još višoj razini. Ova inicijativa je vrlo važan pothvat za cjelokupnu automobilsku industriju, ali i za Inter Cars. Kroz natjecateljske zadatke pokazujemo nove tehnologije servisiranja vozila i očekivanja poslodavaca budućim mehaničarima koji će uskoro biti snaga našeg tržišta. Tim više je zadovoljstvo vidjeti kako se novi partneri nestrpljivo uključuju u natjecanje, na čemu sam im zahvalan - kaže Armands Umbraško, voditelj zadužen za provedbu projekta, voditelj odjela marketinga u Latviji.

Jaki partneri 

YCM natjecanje svake godine podržavaju brendovi priznati na tržištu osobnih i teretnih vozila, isporukom rezervnih dijelova i radioničke opreme. Svatko od njih svjesno i predano podupire stvaranje atraktivnih oblika prenošenja aktualnih znanja i vještina potrebnih za servis automobila.

Partneri prošlogodišnjeg Međunarodnog finala bili su Bosch, Castrol, ContiTech, Elring, Febi, Mann + Hummel, Meyle, Motoremo, Schaeffler, Valeo i ZF Aftermarket, a domaćin Državnog finala je tvrtka Auto Hrvatska Automobili. Podrška ovih tvrtki potvrđuje koliko je ovaj projekt važan i neophodan za industhttps://intercars.hr/hr/castrol-ulje/riju! Projekt je također dobio potporu od EU-ovog programa Erasmus+.

Uz to, zahvaljujući ZF Aftermarketu, mladi mehaničari i učitelji napravili su vrlo zanimljivo putovanje na jug Poljske, gdje su stručnjaci tvrtke pokazali i objasnili kako se proizvode komponente s kojima će svakodnevno raditi u radionicama. Čekalo ih je i iznenađenje u obliku večere, poslužene na jednoj od podzemnih paluba rudnika soli "Wieliczka".

Najbolji od najboljih 

Titulu Mladi automehaničar 2021. dobio je predstavnik Mađarske - Zsolt Ölbei iz Tehničke škole za automobilsku industriju i mehaniku Sándor Lukács - Strukovni centar Győr, nastavnik - Péter Őri.

Odmah iza njega bio je predstavnik Poljske - Łukasz Pajor iz Zespół Szkół Samochodowych im. inž. Tadeusz Tański u Nowy Sączu, učitelj - Jarosław Adamczyk. 

Treće mjesto pripalo je Edvinasu Mortunasu iz Vilnius School of Automotive Mechanics and Business - Litva, kojeg je pripremio Vitalij Kabelis. 

Osjećam se nevjerojatno, ne mogu izraziti svoje osjećaje riječima! Dok ne odem u krevet i ujutro se probudim, proživljavat ću te emocije u sebi. Svakoj sam fazi pristupao sa stavom da je bitna samo pobjeda. Dao sam sve od sebe od prvog trenutka i uspjelo je. Sudjelovanje na ovom natjecanju odlična je prilika za osobni razvoj, preporučam ga svim studentima u različitim zemljama - rekao je odmah nakon pobjede Zsolt Obei, najbolji mladi mehaničar u Europi 2021. godine. 

No, treba naglasiti da je svaki od sudionika pokazao veliku dozu zalaganja i volje za natjecanjem, pa nitko od natjecatelja tog dana nije otišao praznih ruku. Sve zahvale partnerima manifestacije koji su pripremili brojne nagrade, te tako cijene sve sudionike i njihove učitelje. 

Prema novoj formuli natjecanja, sljedeće međunarodno finale bit će organizirano u zemlji pobjednika prethodnog natjecanja. Stoga će za godinu dana mladi mehaničari koji se odluče sudjelovati u projektu otići u Mađarsku, odakle dolazi Zsolt Obei.