Srebrna medalja zlatnog sjaja u Győru!

Nakon Državnog finala u Hrvatskoj održanog sredinom svibnja, naš je predstavnik, zajedno sa svojom mentoricom pristupio Međunarodnom finalu koje se krajem lipnja održalo u Mađarskoj, u gradu Győr.


Na natjecanju su sudjelovali pobjednici Državnih YCM natjecanja kao predstavnici 9 zemalja Europe.

Natjecateljima su pripremljeni tehnički zadaci iz 10 različitih grana automehatronike u dogovoru s partnerima i sponzorima natjecanja, a sve u dogovoru s organizatorom IC-om.

Dan prije natjecanja organizirano je izvlačenje za natjecatelje kako bi se definirale startne pozicije  natjecatelja.

 

Za prvi dan natjecanja pripremljeno je šest tehničkih zadataka te su natjecatelji prvi put vidjeli servisni centar te program koji im je pripremljen za natjecanje.

 

Iznenađenje su svakako bile tehničke discipline koje su natjecatelji morali riješiti iz kamionskog programa s kojim su se mnogi prvi puta susreli.

Prvi dan je za našeg predstavnika završio na izvrsnom trećem mjestu te je po broju bodova i dalje aktivno konkurirao za pobjedu.

Drugi dan natjecanja je bio izuzetno uzbudljiv do samog kraja jer su natjecatelji pokazali izniman nivo mirnoće, koncentracije, znanja, ali i snalažljivosti tako da se do samog proglašenja nije moglo procijeniti tko je na kraju uspio skupiti najveći broj bodova.

Proglašenje pobjednika, kao i komuniciranje ukupnih rezultata svih natjecatelja organizirano je na gala večeri nakon drugog dana natjecanja.

Hrvatski predstavnik je ostvario izvrsno drugo mjesto u ukupnom poretku između izuzetno jake konkurencije. Samo kao napomena koliko je rezultat dobar (ubaciti ukupne brojke svih natjecatelja koji su izašli), a pobjednik je ostvario minimalnu razliku uz napomenu da je zbog različite strukture školovanja natjecatelj stariji pune tri godine. Bravo Jan!

Tijekom trajanja natjecanja mentori su imali organiziran paralelni program od čega bih istaknuli obilazak tehničke škole u Győru koja ima preko 1000 učenika i posjet Audi akademiji koja omogućava učenicima  paralelnu obuku u smjerovima koji ih zanimaju i to na najmodernijim sustavima kako bi mogli nastaviti raditi u tvornici koja je uz samu akademiju. Trenutno imaju 11 tisuća zaposlenih i samo su prošle godine proizveli 2 milijuna motora za Audi grupu.

Nakon natjecanja organizatori su pripremili izlete za natjecatelje i mentore koji su obuhvaćali obilazak Balatona i Budimpešte, kao i obilazak tvornica Valeo i jednog od najveći svjetskih centara Boscha za R&D. 

Mentori su izmijenili svoja iskustva i kontakte, međusobno, ali i s predstavnicima sponzora i tvornica u kojima su prisustvovali na edukacijama te će sigurno iz navedenog oplemeniti svoj budući kurikulum i omogućiti razmjene najboljih učenika ako iskažu želju za istim.