LEON DUMIĆ JE NAJBOLJI MLADI MEHANIČAR U 2023.!

Po drugi put u Hrvatskoj održano je Young Car Mechanic natjecanje pod organizacijom Inter Cars Hrvatske. Za trofej najboljeg mladog mehaničara natjecalo se 11 učenika srednjih škola, a kao i prošle godine, ime pobjednika nije se znalo do samoga kraja.


Uz veći interes škola i učenika naspram 2022. godine, očekivanja od ovogodišnjeg Young Car Mechanica bila su iznimno visoka. Posebno ako još k tome pridodamo sjajan uspjeh Jana Makaruna na velikom lanjskom međunarodnom finalu u Mađarskoj.
 

Kao i prošle godine, natjecanje je održano u prostorima lokalnog partnera Auto Hrvatska Automobili u Zagrebu. Međutim, ovaj put je to bilo na dvije lokacije s obzirom na program i obujam natjecanja. Tako su na lokaciji u Heinzelovoj održane ceremonija otvaranja, edukacije za mentore te gala večera s ceremonijom zatvaranja i proglašenjem rezultata. Na drugoj strani, na lokaciji Radnička cesta 182 odvijao se glavni dio natjecanja oba dana eventa. Naravno, sve to ne bi bilo moguće i bez ostalih partnera natjecanja koji su osigurali radne zadatke i nagrade za natjecatelje. Ukupno je bilo 11 radnih zadataka za koje su partneri natjecanja pružili cjelokupnu podršku, od alata i opreme do stručnog ispitnog osoblja. Partneri ovogodišnjeg finala bili su renomirani svjetski brendovi, odnosno: ZF, Bosch, Schaeffler, Meyle, Shell, Febi, Continental, Elring, Mann Filter, Varta, Denso i Valeo. Svakako, nije na odmet istaknuti kako su Febi, Shell, Valeo i domaćin Auto Hrvatska održali korisne i zanimljive edukacije za mentore naših natjecatelja oba dana natjecanja.

Nakon 11 obavljenih radnih zadataka tijekom 2 dana, uzimajući u obzir ukupni broj ostvarenih bodova te vrijeme, pobjednik Young Car Mechanica za 2023. je Leon Dumić iz Elektrostrojarske obrtničke škole Zagreb. On je ostvario 490 bodova s vremenom od 5:30:50h te je uz osvojene vrijedne i bogate nagrade osigurao i nastup na velikom međunarodnom finalu u Mađarskoj koje će se održati krajem lipnja. 

Njegov školski kolega, Matej Pek, osvojio je drugo mjesto (469 bodova; vrijeme 6:05:20h)  dok je treće mjesto pripalo Kristijanu Paviću (463 boda, vrijeme 5:12:49h) iz Srednje škole Konjščina. Koliko je uzbudljivo i dinamično bilo tijekom natjecanja dokazuje podatak da je na kraju prvog dana, vodeći Josip Salaj, naposljetku zauzeo 5. mjesto.
 

“Krenuo sam u to jer mi je to bila životna želja i evo ostvarilo se nešto što je meni bilo nezamislivo. Snovi su mi bili puno niži, ali evo, prag se dignuo sam od sebe. I dalje je nevjerojatno, dojmovi se trebaju sleći”, izjavio je oduševljeni pobjednik ovogodišnjeg natjecanja Leon Dumić.  
 

U finalu je sudjelovalo ukupno jedanaest učenika iz 6 srednjih škola iz Zagreba, Konjščine, Splita, Požege, Nove Gradiške i Karlovca. Također, uz njih su bili i njihovi  mentori iz škole za koji imaju itekako važnu i veliku ulogu u pripremi i motivaciji samih natjecatelja, ne samo za Young Car Mechanic, nego i svakodnevno obrazovanje te usavršavanje. 
 

“Natjecateljska atmosfera je bila totalno opuštena i nisam imao apsolutno nikakav presing. Jako dobar način za učenje i napredovanje, a kao drugo, jako dobar način za zabavu i zauvijek će mi ostati u pamćenju”, rekao je drugoplasirani Matej Pek.
 

Prema riječima ostalih sudionika događaja, kao što su mentori i partneri natjecanja, ove godine letvica organizacije podignuta je na višu razinu u svim aspektima te se s velikim zadovoljstvom očekuje novi Young Car Mechanic na državnoj razini. Prije svega, 23. do 25. lipnja u Győru se održava nadolazeće veliko finale te je na nama da ispratimo i maksimalno podržimo Leona te nadajući se još jednom sjajnom rezultatu za Hrvatsku.

Za kraj, neizmjerno smo zahvalni svakom partneru na ovogodišnjoj podršci te svim učenicima, mentorima i školama koje su sudjelovale od 1. kruga natjecanja. Iskreno se nadamo da će ovaj događaj imati pozitivan utjecaj na karijere naših finalista te nove mogućnosti za njihove mentore i škole. Iskustvo, znanje i novi kontakti su sama srž Young Car Mechanica projekta te je on iznimne važnosti kojeg Inter Cars namjerava i dalje provoditi s punim entuzijazmom i dobrom voljom.

 

Galeriju fotografija sa Young Car Mechanica 2023 možete pronaći na sljedećem linku!