Intervju s Armandsom Umbraškom, voditeljem i koordinatorom Young Car Mechanica

Young Car Mechanic inicijativa je koja se trajno upisala u kalendar automobilističkih događanja. Natjecanje svake godine podržavaju vodeći dobavljači i proizvođači dijelova. Ovogodišnje izdanje obilježit će 7. put da ćemo saznati tko je najbolji mladi automehaničar i novu energiju na auto moto sceni. Donosimo naš intervju s Armandsom Umbraškom, voditeljem i koordinatorom projekta YCM.


- Što je najzahtjevnije u organizaciji natjecanja za mlade u europskim razmjerima?

- Armands Umbraško: – Najvažniji aspekt je da već znamo što je najizazovnije i testirali smo rješenja za te izazove. Govorim o pripremi tehničkih zadataka, prilagodbi i prijevodu zadataka na sve različite jezike, kao i logistici materijala zadataka između zemalja.

 

- Hoće li se broj zemalja koje sudjeluju u natjecanju YCM u budućnosti povećati ili se trenutni broj smatra optimalnim?

– Projekt YCM i njegov organizator Inter Cars otvoreni su za sudjelovanje novih zemalja. U 2024. neće biti pridošlica, ali 2025. očekujemo da će se barem jedna zemlja pridružiti natjecanju. Dodao bih da bi zemlje i izvan Inter Cars Capital Group mogle biti novi sudionici.

 

– Osim ocjenjivanja vještina i znanja, koju, po vama kao organizatoru, dodatnu vrijednost donosi natjecanje YCM?

– Ako dublje pogledamo, duga je lista koristi za sve uključene strane. natjecatelji imaju vrlo dobru pistu za budućnost i stječu multikulturalno iskustvo. Škole i mentori razmjenjuju iskustva i znanja te imaju financijsku korist. Partneri Young Car Mechanica dijele znanje i know-how za buduće stručnjake. Još važnije, škole i mentori proširuju ovo znanje na stotine učenika. Ovo natjecanje, nama kao Inter Carsu, omogućava bolju i bližu komunikaciju s našim partnerima i dobavljačima, osjećaj pripadnosti jednoj obitelji, kao i bližu komunikaciju sa školama i njihovo svakodnevno partnerstvo u radu.

 

– Bosch, Continental, Elring, Febi, Mann-Filter, Meyle, Schaeffler, Shell, Varta i ZF Aftermarket – popis uključenih dobavljača podrške za Young Car Mechanic je impresivan. Koliko je odabir partnera za YCM važan u kontekstu natjecanja?

– Osnovno načelo odabira partnera je volja svakog partnera da se uključi u projekt. Svi navedeni brendovi su naši dugogodišnji partneri. Također, postoji važan faktor koji treba uzeti u obzir. Ne možemo imati previše pratećih brendova i previše zadataka, zbog natjecatelja i vremenskih ograničenja. Dakle, visoko cijenimo našu dosadašnju suradnju i trudimo se zadržati je za budućnost. No, svaki novi partner je dobrodošao i naći ćemo načina za suradnju.

 

– Kakva su mišljenja o YCM-u u različitim zemljama, kako među sudionicima tako i među mentorima?

– Nisam čuo nijednu negativnu reakciju. Naravno, moramo uzeti u obzir različite nijanse u svakoj zemlji – poput obrazovnog sustava, broja škola i uključenosti državnih organizacija. Na kraju dana, možemo stvoriti vrijedan događaj za škole i učenike.

 

– U kojoj je od zemalja sudionica natjecanja YCM zanimanje mehaničara najpopularnije među mladima? Gdje je strast prema ovoj profesiji uspješno produbljena?

– Vrlo je teško odgovoriti. Dakle, želio bih reći: to je isto u svim zemljama. Jedan aspekt koji mogu spomenuti je to sigurno stav moje domovine – Latvije. Kvaliteta i popularnost automehaničarskog zanimanja značajno je porasla u posljednjih 15 godina, dok se organiziraju natjecanja u Latviji.

 

– Kakvu ulogu igraju meke vještine u profesijama poput mehaničara i kako YCM služi kao ilustrativan primjer u tom pogledu?

– Moglo bi se zamisliti da su mehaničari ljudi koji su umjesto komunikacije s drugim ljudima odabrali raditi s automobilima, ali činjenica je da su ti dečki koje susrećemo u različitim fazama natjecanja zaista komunikativni i inteligentni. Dakle, širok raspon mekih vještina uključen je u život mladih mehaničara.

 

– Kakvo je natjecanje YCM u odnosu na slična natjecanja po organizaciji, znanju, prestižu i kvaliteti?

 – Nije dugačak popis za usporedbu – možemo spomenuti natjecanja poput World Skillsa i Euro Skillsa. Ako moramo uspoređivati, to su u osnovi dva različita pristupa. World Skills i Euro Skills nagrađuju samo tehničku izvedbu i imaju vrlo visok prestiž i dugu povijest. YCM je puno više od toga. Riječ je o drugim vrijednostima: izgradnji odnosa, komunikaciji, vrlo visokim standardima uključenosti tehničke škole u projekte, poučavanje i učenje.

 

– Koje su, po Vama, najvažnije odgojne vrijednosti za mlade koje prenosi YCM?

– Zasigurno moramo spomenuti raznolikost i praktično iskustvo.

 

– Je li natjecanje YCM i prostor za stvaranje novih veza ili prijateljstava među sudionicima na međunarodnoj razini?

– Apsolutno. Koliko su natjecatelji pozitivni i otvoreni jedni prema drugima vrlo je dobro vidljivo tijekom YCM-a.
 

– Tijekom natjecanja odvija se i razmjena iskustava učenika i edukatora iz područja mehanike i mehatronike. U kojim se aspektima najčešće mogu nadopunjavati informacijama?

– Vjerujem da ovisi o tome gdje je najpotrebnije, ali postoji vrlo česta zapažanja koja vidimo tijekom natjecanja. Edukator nešto objašnjava učeniku i ta se komunikacija pretvara u dijalog. Uvijek postoje mišljenja s obje strane koja su otvorena za raspravu.